Dan nezavisnosti BiH

Nakon izložbe povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine učenici i nastavnici naše škole nastavili su sa obilježavanjem ovog značajnog datuma u našoj historiji.

U organizaciji Unije studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Osnovne škole „ Zalik“, Druge gimnazije Mostar, Medicinske škole Mostar, Karađoz-begove medrese, Tekstilne škole Mostar i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – Gradsko društvo Mostar i Džemata Zalik održana je savečana akademija u amfiteatru FHN Univerziteta „Džemal Bijedić“. Naša škola se predstavila igrokazom „Kako je nastala zastava BiH?“ u izvedbi učenika razredne nastave i učiteljica Arnele Tikvina i Lejle Špago- Ćosić. Učenici naše škole, članovi Mostarskih kiša, pjevali su o Bosni i Hercegovini. Akademiju je otvorio Šefik ef. Čavčić naglasivši zadovoljstvo sad već tradicionalnim obilježavanjem Dana nezavisnosti.

Učenici devetih razreda sa nastavnicima Erminom Kevelj, Admirom Delalićem i Emirom Omerčaušević obišli su Šehitluke gdje je odana počast šehidima i poginulim borcima Armije BiH. Prisutnim se obratio predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK Suad Muharemović

Učenici osmih razreda skupa sa učenicima i nastavnicima OŠ „Vrapčići“, OŠ „ BijeloPolje“ i OŠ „Drežnica“ učestvovali su u svečanom defileu „Volim BiH“ od Starog mosta do Španskog trga. Sa učenicima su u pratnji bili nastavnici Eneza Čolaković, Refik Sjekirica i Irma Đono. Ponosno noseći zastave Bosne i Hercegovine prošetali su našim gradom pjevajući jedinoj nam domovini. 

Čestitke učenicima, školskim kolektivima, i svim građanima BiH uputio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a dr.sc. Rašid Hadžović: „Ova djeca će sigurno graditi Bosnu i Hercegovinu na jedan kvalitetan način kao državu svih njenih građana“, rekao je ministar Hadžović.

Proslava Dana nezavisnosti završena je svečanim programom u domu herceg Stjepan Kosača. Učestvovali su učenici mostarskih škola a naša škola se predstavila recitalom Monodrama o Bosni u izvedbi učenika Haruna Sejdihovića i u pratnji hora.  Realizator ove aktivnosti je nastavnica Aida Fajić.

Učenici i nastavnici PO Gubavica prigodnim programom su također obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.