Dan rozih majica

Dan rozih majica obilježen je šetnjom učenika kampusom Univerziteta i prigodnim performansom „Trend je biti friend“.

Učenici šestih razreda skupa sa nastavnicama Esmom Džiho i Alisom Lizde dijelili su prolaznicima letke o važnosti obilježavanja ovog datuma i tako rekli NE vršnjačkom nasilju. 
Kroz dramatizaciju priče „Trend je biti friend“ prikazana je djevojčica Lejla koja je u školi doživjela psihičko i fizičko zlostavljanje. Intervencijom kolege iz razreda i Lejline učiteljice, toplim riječima i rukom prijateljstva priča je imala sretan završetak.

Kreativnošću, idejama i izvedenim performansom učenici su pokazali da itekako imaju izgrađen osjećaj za empatiju i spremnost ka sprečavanju nasilja.

Nastavnici i učenici PO Gubavica su također obilježili Pink Shirt Day. Pedagogica Eldina Kara ugostila je učenike iz OŠ Domanovići i realizovala radionicu “Budi mi prijatelj”. Za učenike razredne nastave upriličena je radionica “Buket prijateljstva” i prigodan igrokaz a za učenike predmetne nastave edukativan čas sa projekcijom filma ” Ti nisi sam” i igrokaz “Najvažnije emocije”.

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan rozih majica“, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.
Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u rozoj majici. Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan se svi pojavili u školi u rozim majicama. Od tada, roza majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice.

U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

TREND JE BITI FRIEND!