Lična karta

JU Osnovna škola „Zalik” od samog početka kao primarnu zadaću ima stvaranje okruženja u kojem dominira motivacija usmjerena ka sticanju znanja, napredovanju u raznim segmentima uz poštivanje individualnosti svakog učenika, njegovog kulturnog i nacionalnog identiteta, jezika i vjeroispovijesti.

Škola kao ustanova od posebnog društvenog interesa, povezana je sa društvenom sredinom u kojoj se nalazi, i osigurava jednaka prava svim učenicima bez obzira na njihovo društveno porijeklo, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Kao samostalna  Ustanova egzistira od  ratne 1993. godine. Do početka agresije na BiH bila je dio IV osnovne škole.

Osnovna škola „Zalik“  Mostar organizuje nastavu i ostale odgojno–obrazovne aktivnosti u zgradi površine  4205 m2,  od čega je školskog prostora 3113 m2 sa sportskom dvoranom površine 1092 m2. Zgrada se nalazi na samom ulazu u grad Mostar. Školi  gravitiraju  naselja Zalik, Baffo, Gornji Zalik, Put za Podvelež, dio Ulice Maršala Tita.

Uz matičnu školu  u našem  sastavu je i Područno odjeljenje Gubavica, koja se nalazi na jugozapadnoj  strani mostarske općine.

Danas naša škola broji 472 učenika i 62 zaposlenika.

Učenici naše škole postižu zavidne rezultate na svim takmičenjima. Rado su članovi svih vannastavnih aktivnosti koje im pružamo.