Sat kodiranja 2019

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, a počinje 9.12.-na dan kad je rođena pionirka informatike Grace Murray Hopper.
Naša škola već tradicionalno učestvuje u ovom globalnom događaju. Nastavnik Emir Omerčaušević realizovao je SAT KODIRANJA sa učenicima od VI do IX razreda.
Tako da su sva odjeljenja predmetne nastave imala priliku biti dio ovog važnog i za učenike novog iskustva.

Izborili smo se za učešće na Finalnom događaju ‘Hour of Code’
U subotu, 25.1.2020. godine, na IBU (International Burch University) na Ilidži održan je veliki edukativni događaj u oblasti IT, pod nazivom ‘Sat kodiranja’.

Ovogodišnja akcija „Sat kodiranja“ oborila je sve rekorde po broju učesnika. Preko 45 000 djece iz 45 Opština u Bosni i Hercegovini i rezultat toga je da je naša zemlja već treći put prva u regionu po broju pojedinačnih događaja.
U tako masovnoj konkurenciji OŠ „Zalik“ prošla je u najuži krug od 3 osnovne škole sa teritorije cijele države Bosne i Hercegovine.
10 učenika u pratnji nastavnika informatike, Emira Omerčauševića, uzelo je učešće u Finalnom događaju. Edukacija, rad, zabava, druženje obilježili su ovu malo drugačiju subotu na Ilidži.
Jedno novo iskustvo i pokazatelj da se možemo takmičiti s najboljima u bilo kojoj oblasti, pa tako i u programiranju.
Iz Sarajeva se nismo vratili praznih ruku, naša učenica VII razreda Nadija Idrizović dobila je nagradu za najaktivnijeg učesnika. Čestitamo dragoj Nadiji i ponosimo se svima!
Osmijesi na licima naših malih programera, nastavnika i direktora znak su da se trud isplatio. Idemo dalje sticati nova vrijedna iskustva i otvarati se prema novim događajima širom BiH.