online nastava, sjednice, radovi, e-platforma

20.marta 2020. godine kolektiv naše škole je održao prvu Online sjednicu Nastavničkog vijeća. Tačnije dvije sesije po 40 minuta, jer nam jedna nije bila dovoljna za razmjenu informacija 😊.
Sjednici je prisustvovao direktor škole i 37 nastavnika, a donesene su brojne odluke.
I u najtežim vremenima naglasak je na saradnji i uvažavanju, a sve za dobrobit i napredak naših đaka i Škole.
Bilo je lijepo vidjeti vaše osmijehe nakon toliko dana. Ovim veselim izrazima lica također šaljemo dobre želje našim učenicima i njihovim roditeljima, kao i svim prijateljima OŠ “Zalik”.
Potpuna uspostava platforme eSkola
Iza nas su četiri sedmice otkad ne ulazimo u naše učionice. Prve dvije sedmice kod kuće bile su kombinacija rada u viber i Facebook grupama, stresa, nervoze i pitanja ‘gdje sad da tražim nastavni materijal?’.
Posljednjih 10 radnih dana nastave proveli smo na platformi eSkola. Prvo smo uspostavili predmetnu, a zatim i razrednu nastavu. Svi smo tu, na jednom mjestu. U našim virtualnim učionicama. Sav materijal je na poznatom mjestu, zadaci se postavljanju redovno, a učenici odgovaraju na zadatke u dijelu dana koji njima odgovara. Stres i nervoza su donekle splasnuli i nadamo se da ćemo ih u potpunosti reducirati.
Dakle, rad na platformi eSkola u Osnovni školi „Zalik“ u potpunosti je proveden.
Put do toga bio je naporan i nemoguć bez nastavnika informatike Emira Omerčauševića, koji je administrator i predstavnik naše škole. Održava, priprema i odgovara na zahtjeve preko 40 članova kolektiva i 400 učenika. Zahvaljujemo nastavniku Omerčauševiću, razrednicima i učiteljima, tehničkoj podršci platforme kao i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.
Posebne zahvale idu našim učenicima i njihovim roditeljima za strpljenje i razumijevanje koje su nam pružili. Za ljudskosti i humanost koju su pokazali te obezbijedili računare za neke od naših učenika u potrebi. Hvala za izdvojeno vrijeme na rad s vašom djecom, jer u ovim okolnostima i vi ste učitelji zajedno sa nama.
Samo zajedno možemo dalje. Budimo dobar primjer našoj djeci i vodilja da svi možemo bolje i uspešnije.
Budimo nada da će sve ovo jednom biti iza nas, a u međuvremenu izvucimo najbolje iz situacije.
2.april 2020. godine
Drugi online radni sastanak je već iza nas. Vrijeme za razmjenu iskustava sa podučavanjem na daljinu, prednostima prelaska na platformu eSkola, izazovima s kojima se susrećemo, poteškoćama ali i svakodnevnim radostima koje nastaju u komunikaciji s đacima. Složili smo se da je ovakav oblik rada vrlo zahtjevan kako za nas, tako i za učenike, ali da ćemo još odlučnije pristupiti obavezama koje nas čekaju, sve s ciljem napretka onih zbog kojih smo tu.
Rezultati rada su već vidljivi, a ogledaju se u osmijesima i porukama naših đaka u kojima stoji ‘hvala, jasno nam je, nadamo se ponovnom razgovoru, nemojte nas zaboraviti.. ”

Riječ direktora Škole
Poštovani,
Iza nas je sedmica puna iznenađenja, neočekivanih događaja, nespretnih izjava, poteza, ali i nespremnih reakcija na novonastalu zdravstvenu krizu.
Mi prosvjetari u navedenim uvjetima, zajedno sa roditeljima i učenicima uspjeli smo uspostaviti elektronsku komunikaciju. Gledajući foto zapise čini nam posebno zadovoljstvo činjenica da učenici rade “punom parom”. Roditeljima poseban respekt.
Hvala vam što imate strpljenja. Pogledajte kao što vec rekoh, foto-zapise, naši školarci su pokazali visok nivo interesa, ali i znanja i zelje da sve postavljene zadatke urade na vrijeme. Nastavnici su aktivni i na raspolaganju stalno. Oni su za učenike uvijek online. Imamo potrebu da ucenicima dajemo materijal i zadatke kako bismo ih udaljili od nelijepe svakodnevice.
Dragi roditelji, učenici, nastavnici, budimo solidarni, empatični. Poštujte naredbe naših zdravstvenih službi. Prilagodjavajte se novonastaloj situaciji.
Svakako kapa dolje svim našim zdravstvenim radnicima, svim ljudima koji su svoje živote i znanje stavili na raspolaganje društvenoj zajednici.
Džemal Juklo, direktor OŠ “Zalik”

Pozdravljamo sve naše učenike i njihove roditelje.
Kolektiv OŠ “Zalik”