OBILJEŽAVANJE DANA NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE 2020. godine

Kiša, sunce, vjetar, oblaci… Sve je to naša domovina. I vrijeme je danas ličilo na našu Bosnu i Hercegovine. Iz jednog pljuska pojavila se duga, provirilo je sunce, vjetar je rastjerao oblake. Tako se nadamo da će vjetar ljubavi njenih mališana otjerati crne dane naše zemlje.
Svečani defile učenika osnovnih i srednjih škola završio se centralnom manifestacijom na Španskom trgu.
Stazom bosanskih vitezova, 2. mart
“Ne diraj, ni u snu moju Bosnu! A na Hercegovinu i ne pomišljaj! To je moj zavičaj, i moram ga ostaviti u amanet, svojoj kćeri i svome sinu.”
Stazom bosanskih vitezova krenuli su učenici osnovnih i srednjih škola Grada Mostara braneći ugled, moć i čast zemlje kojoj pripadaju. Na Kuli herceg Stjepana Kosače iznad drevnog grada Blagaja vijorile su se zastave naše drage Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine-Svečana akademija, 3. mart
“Ostajte ovdje! Sunce tuđeg neba
Neće vas grijati, k'o što ovo grije
Grki su tamo zalogaju hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.”
Poznatim stihovima Alekse Šantića obratila se učenica naše škole Hana Juklo i time otvorila svečanu priredbu povodom Dana nezavisnosti.

Naša škola predstavila se muzičkim tačkama Malog hora u izvedbi učenika razredne nastave i učiteljica Enise Čevra, Selme Kara i Alme Ćorić, te recitalom u izvedbi učenika devetih razreda.
Ovom priredbom završen je niz manifestacija kojima smo obilježili ovaj značajni datum u našoj historiji, te time i mi dali svoj mali doprinos.
“Ne pitajte šta je domovina učinila za vas nego šta vi činite za nju.”
Sretan Dan nezavisnosti!