Dan maternjeg jezika

Analizom pjesme Modra rijeka Mehmedalije Maka Dizdara obilježili smo Međunarodni dan maternjeg jezika. Čas je održan na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom. Učenici, skupa sa nastavnicama, analizirali su simboliku i jezik ove pjesme pokazavši izuzetno poznavanje književnosti i gramatike bosanskog jezika. Na tečnom engleskom i njemačkom jeziku iskazali su veliko razumijevanje pjesme koja je okrunila Dizdarev pjesnički put, analizirajući pjesničku hermetičnost i mnogoznačnost.
Ponosni smo na naše učenike koji su pokazali svijest i brigu o svom maternjem jeziku, kao i na njihovu kreativnost, odgovornost i spremnost da daju doprinos u različitim aktivnostima, pa i u obilježavanju ovog značajnog datuma.
Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se u februaru mjesecu od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
“Naš jezik nikad neće nestati niti će stati tok modre rijeke. Čeka nas duga plovidba znanjem, širenjem vidika i obrazovanjem”, zaključak je sa ovog interesantnog časa.