Svjetski dan knjige

Učenici i nastavnici PO Gubavica obilježili su Dan knjige posjetom Spomen-kući Maka Dizdara, Makovoj hiži. Suada Dizdar, domaćin našim učenicima i nastavnicima, upoznala je goste sa nastankom ideje o realizaciji ovog projekta, otvaranju Spomen-kuće, koji su pomogli mnogi umjetnici svjetskog glasa.
Učenici su slušali o životu i djelu našeg velikog pjesnika i imali su priliku vidjeti izložene rukopise, dokumente, publikacije, crteže, grafike i druge eksponate vezane za lik i djelo Mehmedalije Maka Dizdara.
Prostor Hiže je obogaćen izložbenom prezentacijom Makove ostavštine i stvaralaštva posvećenog Maku, poeziji, književnosti, umjetnosti, Stocu, Hercegovini, i državi Bosni i Hercegovini. 
Još jedna aktivnost je realizovana u sklopu obilježavanja Dana knjige. Upriličen je čas za učenike od VI-IX razreda sa akcentom na historijat obilježavanja ovog datuma. Prikazana je projekcija animiranog filma Mali Princ.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila. Ovo je simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616.godine umrli velikani Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Svjetskim danom knjige, proglašenim od strane UNESC-a žele se potaknuti svi a posebno mladi ljudi na čitanje i zaštitu autorskih prava.